Pasztet domowy

Jacek
Przekąski
18.08.2016 12:05
Pasztet domowy

Zazwyczaj przygotowuje się taki pasztet na święta, ale na co dzień też polecam :) Składniki: 250 g mięsa wieprzowego (łopatka, od szynki) 250 g wołowiny (np. gulaszowej) 250 g piersi kurczaka 250 g surowego boczku 250 g wątróbki drobiowej 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 4 jajka smalec 3 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 2 bułki kajzerki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie imbir (do smaku) Mięsa pokroić w kostkę, przełożyć do większego garnka (oprócz wątróbki, którą dodajemy pod koniec duszenia mięsa). Całość zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę lub przepuścić 3-krotnie przez maszynkę do mięsa. Pasztet domowy Klasyczny pasztet domowy z mięsa wieprzowego, wołowego i kurczaka. Dodać 2-3 łyżki smalcu, przesmażyć mięso kilka minut, cały czas mieszając. Nie wyjmować pasztetu z formy zanim całkowicie nie wystygnie (ciepły może się pokruszyć i połamać). Przyprawić, dodając liście laurowe i ziarenka pieprzu i zalać wszystko wodą, tak aby przykrywała mięso. Dusić pod przykryciem ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać rozdrobnioną bułkę i zostawić aż nasiąknie sosem z mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/08/pasztet-domowy.html

Przepisy na domowy ser i chleb

Jacek