Składniki Spód 300 g ciastek zbożowych * 60 g masła 3 łyżeczki ciemnego kakao Masa serowa 1 kg sera wiaderkowego 180 g cukru pudru 200 g gęstej śmietany 18% 3 jajka 3 łyżki mąki 2½ łyżki budyniu waniliowego 2 laski wanilii Polewa czekoladowa 200 g białej czekolady 180 g masła Może o tym świadczyć fakt, że przepis na sernik krakowski - nazywany również sernikiem z kratką, znalazł się w jednej z książek kulinarnych jednego z najsłynniejszych cukierników świata - Pierrea Hermé. Ostudzony sernik wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przygotowanie Spód Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian ze śmietaną. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. W tej temperaturze sernik pieczemy 10 minut. Czas całkowity 1 godz. 35 min. Drukuj 5 from 3 votes Porcje: 16 Autor: Małgorzata Hert Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Masa serowa Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, mąkę, budyń, wanilię i mieszamy.