Falafel - alternatywa do kotleta

Obiad
17.08.2016 22:15
Falafel - alternatywa do kotleta

Składniki: - puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - 1 mała cebulka, najlepiej cukrowa - 1 ząbek czosnku - 4-5 łyżek mąki z ciecierzycy - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Cieciorkę odcedzamy na sicie, płuczemy (płyn z puszki z ciecierzycy możemy wykorzystać, np. do przygotowania takich bezików. Poniżej przedstawiam Wam dwa przepisy na falafele: pierwszy to przepis na oryginalny falafel z surowej ciecierzycy, a drugi – na falafel z ciecierzycy gotowanej. Choć nie jest to zgodne z oryginalnym przepisem na falafel, to jednak nadal takie kotleciki z gotowanej ciecierzycy są pyszną i zdrową alternatywą do mięsa. Dlatego właśnie przygotowałam przepis na falafele z ciecierzycy gotowanej lub ciecierzycy z puszki. Składniki: - 200 g ciecierzycy (suchej) - 1 mała cebulka - 3 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 łyżeczki kolendry - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki sody - szczypta przyprawy curry - garść posiekanej natki pietruszki - olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namaczamy przez noc (12 godzin). Klasyczny falafel wykonuje się z surowej ciecierzycy, z dodatkiem surowej cebuli i czosnku oraz przypraw: kuminu oraz kolendry. Kotleciki te można podać samodzielnie, ale coraz bardziej popularną formą podania jest falafel zawinięty w pieczywo, na przykład w placki pity. Jak zrobić falafele W oryginale falafel przygotowujemy z namoczonej, surowej ciecierzycy. W poniższym wpisie znajdziesz przepis na falafele w dwóch wersjach: klasycznej oraz łagodniejszej, odpowiedniej dla małych dzieci. Smażymy z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Jest to kotlet z ciecierzycy, smażony na głębokim tłuszczu. Jest przysmakiem zarówno w Izraelu, gdzie je się go na śniadanie, jak i w Egipcie, Palestynie, Turcji czy Libii. FALAFEL Z CIECIERZYCY Z PUSZKI Na koniec wsypujemy mąkę w ilości takiej, by powstało ciasto, z którego można usmażyć kotleciki. Jednak wersja ta, zwłaszcza z dodatkiem surowej cebuli i czosnku jest nie zawsze odpowiednia dla najmłodszych dzieci. Jednak najbardziej popularny falafel zrobiony jest właśnie z ciecierzycy. Kładziemy łyżką po porcji masy, przyklepujemy i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Nie od dziś wiadomo, że mięso wcale nie jest takie zdrowe, na jakie wygląda.. Falafel to danie z surowej, moczonej ciecierzycy. Ziarna cieciorki namacza się przez noc, a następnie płucze się dokładnie i miksuje razem z cebulą i czosnkiem. Jest bardzo popularne w krajach arabskich, a ostatnio również jest hitem u nas. Robiąc obiad dla dzieci, przyrządziłam falafele w wersji bardzo skromnej, nawet nie zawierają ziół. Z pewnością dlatego, że falafele są bardzo smaczną alternatywą do tradycyjnych, mięsnych kotletów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/co-zamiast-kotleta-falafel/