Do przygotowania keczupowych ogórków potrzebne nam będą: 2 kg ogórków gruntowych, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, koper, czosnek, 2 litry wody, 1 szklanka octu spirytusowego 10%, 2 szklanki cukru, 4 łyżki soli, 16 łyżek pikantnego ketchupu. Do każdego ze słoików wkładamy poza ogórkami: gałązkę kopru, 4 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego oraz 2 drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy już mamy przygotowane ogórki z przyprawami w słoikach, zabieramy się za przygotowanie zalewy. W ogórkowym szale wpadł mi w ręce pewien ciekawy przepis na nietypowe przygotowanie ogórków i postanowiłam go wypróbować. Do garnka wlewamy 2 litry wody, 1 szklankę octu i 16 łyżek pikantnego ketchupu. Wszelkie mizerie, sałatki, są na porządku dziennym, ale też nie zapominam o zimowych miesiącach, gdy tych warzyw będzie mniej i chętniej będziemy sięgać po przetwory. Ogórki myjemy, następnie moczymy przez około godzinę (może być dłużej) w zimnej wodzie. Przyznacie, że to nietypowy składnik jak na ogórki w słoikach. Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading...