Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Małgorzata
Obiad
17.08.2016 23:03
Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Drukuj 5 from 4 votes Porcje: 8 Autor: Małgorzata Hert Składniki Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 500 g mięsa mielonego wołowego 400 g pomidorów siekanych w puszcze 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża papryka czerwona ½ puszki kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryczka chili 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy chili con carne 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka sosu tabasco * 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Sos pomidorowy 400 g pomidorów siekanych w puszcze 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 150 ml wody ½ łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Gotujemy na średnim ogniu około 20 – 25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Dusimy wszystko na średnim ogniu około 20-25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę, chwilę smażymy i zdejmujemy na talerz. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Dodatkowo 150 g sera żółtego cheddar Przygotowanie Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni naczynia. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor i nie będzie surowe. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje, więc nie będzie wypływał z naleśników. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Naleśniki – niewielkie, cieniutkie placuszki podawane zazwyczaj na słodko. Dodajemy pomidory, kukurydzę, paprykę czerwoną, papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zapiekane-nalesniki-po-meksykansku/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata