Składniki na spód (o średnicy 25 cm): – 1 szklanka kaszy jaglanej lub 2 woreczki – 1 cebula – 2 jajka – 2 łyżki parmezanu – 1 ząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Składniki na śmietanowa masa: – 1 cukinia (ok. 400g) – 400ml śmietany 18% – 3 łyżki parmezanu – 3 jajka – 1 cebula- 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na tarty na słodko i tarty na słono. Dodatkowo: kwiaty cukinii i dyni, rukola Cukinię myjemy, obieramy (jeżeli mamy ze sklepu, jeśli z własnego ogródka – nie trzeba) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. – Jeżeli wykładając jaglany spód pozostaje nam za mało miejsca na farsz, odłóżmy jedną lub dwie łyżki spodu do kokilek. Cebulkę kroimy w kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oleju lub maśle. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym za pomocą pędzelka i wykładamy dno wraz z bokami przygotowaną kaszą (starając się zachować jednakową grubość w każdym miejscu), nakłuwamy widelcem. Staram się używać jak najmniej mąki pszennej w swojej kuchni, więc spód z kaszy jaglanej jest rewelacyjną i zdrowszą opcją. Całość wylewamy na podpieczony spód** i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Poza tym, na korzyść tej tarty przemawia jej spód. Zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad kaszę.