Składniki na ciasto: 400 g aktywnego zakwasu żytniego razowego płynnego* (hydratacja 150%, czyli 2 części mąki i 3 części wody) 150 ml letniej wody** 100 g mąki razowej żytniej lub pszennej (użyłem pszennej razowej typ 2000) 300 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 650) 1 łyżka soli (wg mnie za dużo, dałem 3/4 łyżki) 1 łyżeczka cukru demerara (ja dałem 1 łyżeczkę melasy) *jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie i dosyć luźne. Polecany szczególnie początkującym, ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu, szybko i bezproblemowo wyrasta. Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Tatterowiec Bardzo popularny na wielu blogach chleb razowy na zakwasie – Tatterowiec. Jak sama nazwa wskazuje autorką przepisu jest Tatter piekarniatatter.blogspot.com (strona niestety nie jest już aktywna).