Domowy ketchup z dodatkiem papryki

Przetwory
16.08.2016 8:20
Domowy ketchup z dodatkiem papryki

8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 0,5 szklanki octu winnego 2 płaskie łyżki soli 1 łyżka bazylii 100 g ksylitolu (zamiast białego cukru) 5-6 ząbków czosnku Wykonanie: Pomidory obieramy ze skórki: nacinamy na krzyż z gory i z dołu, wkladamy na parę minut do wrzątku. W tym czasie przygotowujemy paprykę: każdą przecinamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 🙂 DOMOWY KETCHUP Z DODATKIEM PIECZONEJ PAPRYKI Składniki: 6 kg pomidorów 1 kg czerwonej papryki 5 cebul 1 płaska łyżeczka pieprzu Tak otrzymany ekstrakt doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, bazylię i liście laurowe i gotujemy jeszcze jakieś 40 minut, aż wywar zgęstnieje. Łapię się za głowę: to aż nieprawdopodobne, jak dużo cukru jest w tym “nie-słodyczu. Ketchup jest dużo smaczniejszy od tego ze sklepu i dodatkowo nie “zasładza nas i naszych dzieci. Skoro cukier jest tak ważnym jego składnikiem, użyję w zamian ksylitolu i zdecydowanie zmniejszę jego ilość. Czytam sobie instrukcję popularnego, markowego ketchupu: cukier 30,5 g na 100 g produktu. Dostałam sprawdzony przepis na domowy ketchup od Marysi z Rzgowa. Posiada tyle ciekawych przepisów, a jej spiżarnia pełna jest słoiczków ze zdrową i smaczną zawartością. Gorący ketchup przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by dobrze się zamknęły. Obrane pomidory kroimy w ćwiartki (powinniśmy też usunąć gniazda nasienne) i wrzucamy do garnka. Na koniec dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Jej przepis na ketchup jednak trochę pozmieniałam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/domowy-ketchup-z-dodatkiem-pieczonej-papryki/