Czekoladowe sufleciki z niespodzianką

Desery
14.08.2016 18:05
Czekoladowe sufleciki z niespodzianką

Kiedy już mamy wszystkie kule w papilotkach, wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 180 C stopni i pilnujemy dokładnie czasu pieczenia: sufleciki nie mogą siedzieć dłużej w piekarniku niż 8-9 minut! Składniki: 230 g mąki 110 g masła 30 g kakao 140 g cukru pudru 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli kilka kropel esencji waniliowej ok. 12 czekoladek “wiśnia w likierze Wykonanie: Wyszedł mi idealny suflecik: na zewnątrz słonawy, z chrupką skórką, a w środku ostra słodycz likieru, płynna czekolada i w końcu wisienka – kończy dzieło 🙂 To jest chyba jedyna trudność w tym przepisie 😉 Praktyczny gadżet: Jeśli lubicie płynną, gorącą czekoladę to w Waszej kuchnie nie może zabraknąć zestawu do czekoladowego fondue. Przyda się chociażby na imprezy dla dzieci albo w zimne wieczory, kiedy chcemy szybko rozgrzać się i poprawić sobie nastrój czymś naprawdę pysznym. Moi drodzy, jeszcze tego nie wiecie, ale właśnie o takiej czekoladowej przyjemności marzycie! 😉 Czekoladowa kula z zaskakującą niespodzianką w środku: wiśnią i likierem. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ucierać jeszcze ok. 3 minuty. Robimy je mniej więcej tak, jak knedle: bierzemy w dłoń porcję ciasta, na nią kładziemy czekoladkę i formujemy kulę, a gotową wkładamy ją do papilotki. Nie było łatwo, robiłam do tego przepisu cztery podejścia, w efekcie pozmieniałam ilości składników i sposób pieczenia, jednak warto było! Pewnego dnia trafiłam na przepis blogerki, która upiekła czekoladowe ciasteczka na bazie czekoladek z nadzieniem karmelowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/czekoladowe-sufleciki-z-niespodzianka/