Składniki: 24 g świeżych drożdży (można użyc 16 gr suchych) 3 jajka 150 ml mleka 300 g mąki 300 g cukru 200 g masła (miękkiego) 40 g gorzkiego kakao do wypieków aromat waniliowy szczypta soli 1/3 szklanki wody Wykonanie: Babka waniliowo-kakaowa powstała na podstawie przepisu na włoską wersję tego wypieku: ciambellone, a dokładniej na ciambellone variegato al cacao. Praktyczny gadżet: Ta niezwykle wytrzymałą i odporna na zarysowania forma na babkę pozwoli upiec Wam ciasto o niezwykle oryginalnym, fantazyjnym kształcie. Użyłam świeżych drożdży, jednak nie czekałam aż ciasto wyrośnie (jedynie chwila na rozczyn) i od razu upiekłam. W misie miksera ucieramy jajka z pozostałą ilością cukru, wanilią i szczyptą soli do momentu, aż masa rozjaśnieje i zwiększy swoją objętość. Lekko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn zacznie się pienić. Ja upiekłam ją “po naszemu, w klasycznej foremce na babkę. Z tej porcji odsypujemy ½ szklanki mąki i łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy drożdże. Dodajemy mąkę oraz wlewamy rozczyn i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Następnie wlewamy kakao do tej części ciasta i ucieramy kilka minut, do połączenia składników. W oryginalnym przepisie użyto suchych drożdży oraz większej ilości cukru.