Przepis na 6 sztuk: Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 130 g masła 1 jajko 2-3 łyżki wody Nadzienie: 200 gr serka śmietankowego kanapkowego garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego, świeżego koperku 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany ½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę sól Wykończenie: 12 dużych krewetek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju ząbek czosnku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść. Z nim to kojarzą mi się wszelkie ziemskie słodycze 😉 Moją miłość uczczę dzisiaj babeczkami, które zwizualizowały się w mej głowie podczas rozmyślań o tym, jak mi dobrze w kuchni 😉 przepis ten zajął pierwsze miejsce w konkursie na “danie dla zakochanych z cyklu przepis miesiąca, zorganizowanym przez “Poradnik Domowy w lutym 2013 r. Przygotowujemy krewetki: posiekany czosnek podsmażamy na maśle z olejem, dodajemy krewetki i smażymy przez około 5-7 minut. Tym razem będzie na słono, w ramach nabrania oddechu po walentynkowych słodkościach. Nasmarowane masłem foremki wylepić ciastem, podziurkować widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 C stopni piekarnika na ok. 15 minut. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać w miseczce, doprawić solą do smaku. Do wystudzonych tarteletek nakładamy łyżkę twarożku, na nim układamy dwie krewetki, tworząc kształt serca.