Składniki: - 6 dużych ziemniaków - 6 jajek - 3 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół - ok. 70-100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę - ok. 70-100 g tartego sera żółtego o zdecydowanym smaku - garść tartego Parmezanu - kolorowy pieprz do posypania Wykonanie: Ziemniaki wraz ze skórką szorujemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Gdy chcemy przygotować danie z ziemniakami w całości, a nie pokrojonymi, wówczas warto sięgnąć po ziemniaki pieczone w mundurkach. ;) Co prawda nie zdecydowałam się na to, by rozpalić w kuchni ognisko, jednak ziemniaczki, które upiekłam, smakują identycznie jak te wyjęte prosto z gasnącego żaru. Skórka po upieczeniu nadaje ziemniakom przyjemnego posmaku, który przypomina właśnie ten romantyczny smak ziemniaków z ogniska 😉 Jeśli zastanawiasz się, ile piec ziemniaki w piekarniku, to odpowiedź brzmi: to zależy 🙂 Ja proponuję boczek pokrojony w kostkę (choć można ten składnik pominąć, jeśli chcemy mieć danie w wersji bezmięsnej), pomidorki koktajlowe, tarty ser i surowe jajko. Opiekane ziemniaczki, jak z ogniska Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Na dodatek ich chrupiąca skórka kryje w sobie skarby, których w ognisku nie uświadczymy. Z wierzchu posypujmy tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni na ok. 15 minut (jeśli chcemy mieć dobrze ścięte żółtko, pieczemy parę minut dłużej). Układamy na blasze i pieczemy w temp. 200 C stopni przez około godzinę (można sprawdzić widelcem, czy są już odpowiednio miękkie). PIECZONE ZIEMNIACZKI W MUNDURKACH, Z JAJKIEM (przepis na 6 sztuk) Pieczone ziemniaczki z jajkiem świetnie sprawdzą się jako wykwintny dodatek do pieczonego mięsa, lub jako osobna przekąska. Z mojej praktyki wynika, że trwa to mniej więcej godzinę, jednak można pod koniec pieczenia sprawdzać stopień upieczenia poprzez nakłucie ziemniaka widelcem.