Lekkie pulpety z indyka z warzywami

Obiad
27.09.2016 11:24
Lekkie pulpety z indyka z warzywami

Jeśli szukacie pomysłu na lekki i pożywny obiad, to zapewniam Was, że ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę 🙂 LEKKIE PULPETY Z INDYKA Z WARZYWAMI Składniki: 500 g mięsa mielonego indyczego 1 jajko 1 marchewka 1/2 małego selera 3 pieczarki 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego świeżego koperku 2-3 łyżki kaszy manny 3-4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Marchewkę, selera i pieczarki ścieramy na tarce na wiórki. Kiedy moje szkraby mają fazę “nie lubię na wszystko, co im się poda na stół, łapię się pulpetów jak ostatniej deski ratunku. Lubię lekkie potrawy, więc do środka nie dodałam podsmażonej cebuli ani namoczonej bułki, za to podsypałam kaszą manną, by masa była zwarta a pulpety nie rozsypywały się w trakcie gotowania. Można w nie wcisnąć naprawdę sporą ilość zieleniny, co jest dobrą wiadomością dla osób, które mają problem ze zjadaniem zalecanej dziennej porcji warzyw, bo zdecydowanie bardziej wolą mięso. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się usłyszeć “nie lubię, gdy na obiad było właśnie to danie. Moje pulpety “ubogaciłam w: marchewkę, kawałek selera, 3 pieczarki oraz zieleninę. W garnku wytworzył się sos, w którym pulpety bulgotały sobie chwilę. Wkładamy do miski mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli, majeranek oraz gałkę muszkatołową i wyrabiamy ręką. Nie trzeba było długo czekać, by poczuć wspaniały aromat, unoszący się się spod pokrywki. Dusimy przez 15-20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łyżką i w razie potrzeby dolewając wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/lekkie-pulpety-indyka-warzywami/