Idealny biszkopt kakaowy

Beata
Ciasta
11.08.2016 11:02
Idealny biszkopt kakaowy

Składniki (tortownica 28 cm): - 5 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 op. cukru wanilinowego - 1 łyżka octu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki ciemnego kakao - można dodać również łyżkę kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Mąki i kakao wymieszać, przesiać. Jest to jeden z najczęściej odwiedzanych postów na Kulinarnej (nie)codzienności ;) I wcale mnie to nie dziwię, bo lepszego przepisu na biszkopt nie znam :) Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. W międzyczasie wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem na jednolitą gęstą masę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. GOTOWE Wystarczy zamienić część mąki na kakao i gotowe ;) Piecz w temperaturze 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnaniecodziennosc.blogspot.com/2016/08/idealny-biszkopt-kakaowy.html