Składniki 1 kg brokuła 2 średnie marchewki 1 średnia cebula Zalewa 2 litry wody 625 ml octu 6% 100 g cukru 2 łyżki soli 4 listki laurowe 1 łyżka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarnkach 2 łyżki białej gorczycy Przygotowanie Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. W mojej spiżarni jak co roku o tej porze półki powoli wypełniają się słoikami pełnymi kolorowych warzyw i owoców. Lato to wspaniały czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami i owocami, których jest w tym czasie pod dostatkiem. To idealna pora, aby zatrzymać smaki lata na dłużej i cieszyć się nimi zimową porą. Zalewa Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Dziś przygotowałam pyszne, chrupiące marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli.