Ciasto: cały zaczyn cała namaczanka 40 g mąki żytniej jasnej typ 720 250 g mąki pszennej typ 650 około 95 g wody (w zależności od zapotrzebowania) 12 g soli Namaczanka: 40 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 110 g wody Nasiona i płatki i namoczyć przed robieniem ciasta. Zaczyn: 40 g aktywnego zakwasu żytniego 180 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 180 g wody Po wyrobieniu przez 5-10 minut odstawić na pół godziny, a potem ponownie krótko wyrobić (ciasto będzie dość klejące). Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Zostawić przykryty do wyrośmięcia na kilka godzin, aż ciasto podwoi objętość (wyrośnie do brzegów formy). Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc).