Składniki: 2 kg brzoskwiń sok z dwóch dużych pomarańczy sok z 1 cytryny skórka z 1 pomarańczy 1,5 szklanki cukru (lub więcej) (przepis na 4 słoiczki po 200 ml) Brzoskwinie obieramy (chociaż podobno nie trzeba tego robić), pozbywamy się pestek, rozdrabniamy. Brzoskwinie wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy do tego soki z cytrusów i skórkę z pomarańczy, startą na najdrobniejszych oczkach. Jeżeli lubicie machnąć sobie czasem na śniadanie bułę z dżemem, polecam trochę poprzetwarzać u siebie w kuchni. Zawsze to lepsze, niż kupowanie sklepowych pyszności, chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że pyszności również można dostać. Z reguły tak to właśnie wygląda, robię dżemy, które potem i tak lądują u kogoś innego. Moje brzoskwinie były tak dojrzałe, że właściwie rozpadały mi się w rękach przy okazji wyciągania pestki.