Składniki: 250 ml śmietany 30% 250 ml mleka 3,2% 80 g cukru 10 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki) 1 laska wanilii 250 g truskawek (lub inne owoce) By wyjąć panna cottę z foremek, należy zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Panna cottę podaję się tradycyjnie na talerzu, oblewamy z góry przygotowanym sosem i dekorujemy listkiem mięty. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco. Najlepiej chłodzić przez ok 4 godziny, jeżeli jest możliwość to najlepiej pozostawić na całą noc. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję sosu. Zachwyci nawet przeciwników deserów jeśli jednak lubisz słodkości polecamy Ci nasze przepisy na desery. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Następnie sama laskę jak również nasionka dodajemy do garnka z mlekiem i śmietanką. Wszystko delikatnie podgrzewamy na małym ogniu (nie gotujemy).