Składniki
Pierogi ruskie - idealne ciasto na pierogi
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jako
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Farsz:
- 1 kg ugotowanych i potłuczonych ziemniaków
- kostka sera białego półtłustego
- 2 duże cebule
- sól oraz pieprz
Przepis
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szklankę ciepłej wody, szczyptę soli, łyżkę oleju oraz jedno jajko.
Całość wyrabiamy do powstania jednolitej konsystencji.
Dobrze wyrobione ciasto ostawiamy na 30 minut.
Przygotowanie farszu:
Ziemniaku gotujemy z szczyptą soli. Ugotowane do miękkości ziemniaki tłuczemy bardzo dokładnie ab nie było grudek. Ziemniaki ostudzić.
Ser biały rozgniatamy widelcem i przepuszczamy przez praskę. Ser mieszamy z ziemniakami, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodatkowo na patelni podsmażamy dwie cebule pokrojone w kostkę. Cebulę dodajemy do naszego farszu.
Ciasto przecinamy na pół a następnie rozwałkowujemy na 1,5/2 mm grubości.
Szklanką wycinamy kółka z ciasta a następnie na środek nakładamy po jednej łyżeczce farszu.
W garnku zagotowujemy wodę z szczyptą soli ( możemy dodać również odrobinę masła lub oleju).
Do gotującej wody wrzucamy pierogi, gotujemy około 6 minut.