Jagodzianki

Ewelina
Śniadania
01.08.2016 15:57
Jagodzianki

Jagodzianki Składniki: - 500g mąki pszennej\ - 50g drożdży świeżych - 1 jajko - 3 żółtka - 100g cukru - 100g masła - 1 szklanka ciepłego mleka - 16g cukru waniliowego - szczypta soli - nadzienie: 1/2 L borówek, 3-4 łyżeczki cukru - Zrobić rozczyn: pół szklanki letniego mleka, łyżka cukru, łyżka mąki i pokruszone drożdże wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą porcję spłaszczać na dłoni, nadziewać borówkami obtoczonymi w cukrze i sklejać bułeczki. - Jaja i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. - Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Uformowane kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub do okrągłej formy jedna przy drugiej. Dokładnie wymieszać, najpierw łyżką a potem dłonią wyrobić lekko klejące ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tagebuchpopolsku.blogspot.de/2016/08/jagodzianki.html