Składniki
Ciasto:
400 g mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 żółtko
1 łyżka oleju
Farsz:
1/2 kg ziemniaków,ugotowanych
sól i pieprz
1 cebula
350 g białego sera
Przepis
Przygotuj ciasto.
Mąkę wysyp na stolnicę. Mieszając powoli dodawaj wodę. Dodaj żółtko i olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.
W między czasie przygotuj przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Cebulę przełóż do miski. Dodaj ser i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj. Wyrój kółka,i na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu. Sklej pierogi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.