Biszkopt z malinami

Elżbieta
Ciasta
31.07.2016 19:03
Biszkopt z malinami
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

Biszkopt:

(blaszka kwadratowa)

3 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki

4 łyżki oleju

pół łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżki octu

Masa:

2 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe

2 łyżki cukru

200g masła

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

500g malin

2 galaretki malinowe

Przepis

Biszkopt:

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywną pianę,

stopniowo dodając cukier i żółtka.

Później dodajemy olej, mąkę, ocet

i proszek do pieczenia.

Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki

i do niego dodajemy kakao.

Ciasto (jasne) wylewamy na blaszkę

wyłożoną papierem do pieczenia.

Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając je z jasnym.

Biszkopt pieczemy około 25 minut

w temperaturze 180 stopni.

Masa:

Odlewamy pół szklanki mleka,

w którym mieszamy cukier i proszek budyniowy.

Pozostałe mleko gotujemy.

Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem.

Stopniowo dodajemy zimny budyń.

Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt.

Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Odstawiamy do przestudzenia.

Maliny układamy na kremie

i zalewamy tężejącą galaretką.

Ciasto wstawiamy do lodówki.

Smacznego!