- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
Biszkopt:
(blaszka kwadratowa)
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
4 łyżki oleju
pół łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżki octu
Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
200g masła
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
500g malin
2 galaretki malinowe
Przepis
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
stopniowo dodając cukier i żółtka.
Później dodajemy olej, mąkę, ocet
i proszek do pieczenia.
Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki
i do niego dodajemy kakao.
Ciasto (jasne) wylewamy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając je z jasnym.
Biszkopt pieczemy około 25 minut
w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Odlewamy pół szklanki mleka,
w którym mieszamy cukier i proszek budyniowy.
Pozostałe mleko gotujemy.
Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem.
Stopniowo dodajemy zimny budyń.
Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt.
Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Odstawiamy do przestudzenia.
Maliny układamy na kremie
i zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!