SZARLOTKA SYPANA – PRZEPIS NA PROSTY JABŁECZNIK NA OLEJU (przepis na tortownicę o średnicy 24 cm) Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki kaszy manny ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kg jabłek 2-4 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju (lub 150 gramów masła) Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jednak niedługo po tym wydarzeniu odkryłam ten przepis na szarlotkę, który tak zasmakował domownikom, że piekłam głównie z tego przepisu i szarlotka sypana poszła w odstawkę. Na wierzch wsypujemy ostatnią część składników suchych i wierzch polewamy olejem (lub posypujemy masłem, startym na tarce o dużych oczkach). Propozycja dla osób nie lubiących tracić czasu w kuchni: zamiast zagniatać ciasto, składniki sypiemy bezpośrednio do formy, a reszta już “się zrobi w piekarniku. Czary mary, nie do wiary 🙂 Z szarlotką sypaną pierwszy raz zetknęłam się kilka lat temu, szukając przepisu na jakieś ciasto bez nabiału. Jest to bardzo prosty jabłecznik na oleju, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem i nie żałowałam! Do pieczenia można użyć naprzemiennie oleju lub masła, w zależności od tego, co jest akurat pod ręką. Spodziewałam się wizyty koleżanki, która była mamą karmiącą na diecie eliminacyjnej, a jej dziecko miało alergię na produkty mleczne. Wiele osób piecze szarlotkę sypaną i zauważyłam, że każdy używa tych samych składników, ale w różnych proporcjach.