- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Ciasto białe:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki drobnego cukru
120 ml mleka
30 g roztopionego masła
4 g drożdży
szczypta soli
Ciasto zielone:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki drobnego cukru
120 ml mleka
30 g roztopionego masła
4 g drożdży
szczypta soli
1 łyżka herbaty matcha w proszku
Ciasto brązowe:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki drobnego cukru
120 ml mleka
30 g roztopionego masła
4 g drożdży
szczypta soli
1 łyżka kakao
Przepis
Każde ciasto przygotowujemy oddzielnie.
Mleko podgrzewamy i dodajemy do drożdży.
Wsypujemy cukier, sól, mąkę, roztopione masło
i wyrabiamy.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Przygotowując ciasto zielone i brązowe musimy pamiętać, aby herbatę i kakao rozpuścić w odrobinie mleka i dopiero wtedy dodać do zaczynu.
Z każdego ciasto formujemy kulę,
przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy w ciepłym miejscu
aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki
o długości 50 cm, z których zaplatamy warkocz.
Wąską blaszkę smarujemy masłem
i posypujemy mąką.
Ciasto przenosimy do tak przygotowanej blaszki.
Przykrywamy ponownie ściereczką
i pozostawiamy na 30 minut.
Chałkę pieczemy w temperaturze 170 stopni
ok. 35 minut.
Smacznego!