Kolorowa chałka

Elżbieta
Ciasta
21.07.2016 19:00
Kolorowa chałka
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Ciasto białe:

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki drobnego cukru

120 ml mleka

30 g roztopionego masła

4 g drożdży

szczypta soli

Ciasto zielone:

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki drobnego cukru

120 ml mleka

30 g roztopionego masła

4 g drożdży

szczypta soli

1 łyżka herbaty matcha w proszku

Ciasto brązowe:

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki drobnego cukru

120 ml mleka

30 g roztopionego masła

4 g drożdży

szczypta soli

1 łyżka kakao

Przepis

Każde ciasto przygotowujemy oddzielnie.

Mleko podgrzewamy i dodajemy do drożdży.

Wsypujemy cukier, sól, mąkę, roztopione masło

i wyrabiamy.

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Przygotowując ciasto zielone i brązowe musimy pamiętać, aby herbatę i kakao rozpuścić w odrobinie mleka i dopiero wtedy dodać do zaczynu.

Z każdego ciasto formujemy kulę,

przykrywamy ściereczką

i pozostawiamy w ciepłym miejscu

aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki

o długości 50 cm, z których zaplatamy warkocz.

Wąską blaszkę smarujemy masłem

i posypujemy mąką.

Ciasto przenosimy do tak przygotowanej blaszki.

Przykrywamy ponownie ściereczką

i pozostawiamy na 30 minut.

Chałkę pieczemy w temperaturze 170 stopni

ok. 35 minut.

Smacznego!