chałka - 3 kolory

Krzysztof
Przepisy
16.02.2015 8:21
chałka - 3 kolory

Przepis

400 gramów mąki pszennej (optymalnie tortowej)

1 jajo

25 gramów drożdży

30 gramów stopionego, schłodzonego masła

3/4 szklanki mleka w temp. ciała

4 kopiaste łyżki cukru

1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

szczypta soli:

dodatkowo:

1 płaska łyżka ciemnego kakao

1 kopiasta łyżka suchego maku

1 rozbełtane jajo do posmarowania

3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

Z reszty mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka, szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut). Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dzielimy je na 3 równe części.

Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i ugniatamy dopóki dopóty kakao nie "wejdzie" porządnie w drożdżówkę.

Do drugiej części dodajemy suchy mak i znów ugniatamy by mak "rozszedł się" po cieście.

Do trzeciej części dodajemy 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagniatamy do uzyskania mniej lepiącego ciasta.

Wszystkie kawałki ciasta wkładamy do omączonej sporej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie około 40 minut).

Kiedy kuleczki nam podrosną każdą z nich (oczywiście osobno) zagniatamy krótko by pozbyć się nadmiaru powietrza.

Z każdej z nich formujemy wałek o długości około 30 - 35 cm.

Złączamy ich końce ze sobą i zaplatamy warkoczyk.

UWAGA: Wałeczki lepiej formować na blacie nie posypanym mąką, jeśli ciasto nam się lepi, użyjmy jak najmniejszej ilości mąki.

Końce warkoczyka porządnie łączymy ze sobą i lekko podwijamy pod spód chałki.

Blaszkę keksową o wymiarach 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy delikatnie chałkę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do napuszenia, na około 15 minut.

Po upływie wyżej wymienionego czasu wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajem.

Foremkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Po około 25 - 30 minutach chałka może nam się za bardzo przypiekać od góry, przykryjmy ją folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu.

Smacznego ! :)