Chociaż z tym leżeniem w domu bywa różnie, bo u mnie dziwnym trafem znikają w jeden dzień ;). Ciasto nie jest trudne w wykonaniu i może też być świetną okazją do wspólnych zajęć kulinarnych wraz z dziećmi. Do przygotowania naszych rogalików potrzebne nam będą: 1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, duży kubek (400 dag) śmietany 18%, 3 łyżki cukru, 400 gramów smalcu (2 kostki), 400 gramów marmolady różanej. 1 visits today) Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Mimo tego, że jest na bazie drożdzy, nie ma potrzeby, by jak w innych drożdżowych wypiekach długo wyrastało. Mieszamy łyżką do momentu aż mąka wchłonie tłuszcz, a następnie wyrabiamy ręką ciasto na jednolitą masę, aż do czasu, gdy będzie odchodzić od ręki i miski. Po kolei wykładamy po jednej części na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. To świetny pomysł na wypiek, który może w domu poleżeć nawet kilka dni i nadal będzie apetyczny i świeży. Można do tego celu użyć dowolnej marmolady lub zastąpić innym nadzieniem, np. z maku lub sera. Dla tych, którzy lubią słodsze smaki, można gotowe rogaliki oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Takie wspólnie przygotowane rogaliki będą się nadawały np. na drugie śniadanie do szkoły. Oczywiście nie musicie robić rogalików akurat z marmoladą różaną (chociaż te są najpyszniejsze).