Kopiec kreta z bananami - przepis

Ewelina
Ciasta
16.01.2014 23:23
Kopiec kreta z bananami - przepis

Przepis

Składniki:

(ciasto)

- 5 jajek,

- 1 szklanka cukru,

- 2,5 szklanki mąki,

- 3 łyżki kakao

- 1 szklanka wody,

- 1 szklanka oleju,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

+

- 4 banany,

- 500 ml śmietany kremówki,

- 2 łyżki cukru pudru

- 80g czekolady,

- 2 łyżki soku z cytryny

Mąkę i proszkiem do pieczenia, kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Suche składniki (mąka, kakao proszek do pieczeia), olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 40 w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka).

Z przestudzonego ciasto odciąć górę, zostawiając wyższe boki, wyjąć trochę ciasta ze środka. Ułożyć obrane banany, skropić sokiem z cytryny.

Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać startą czekoladę, wymieszać łyżką ( można dodać żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną dodać do śmietany). Śmietanę przełożyć na banany, uformować kopiec. Odcięte ciasto pokruszyć i przylepić do śmietany, włożyć do lodówki by śmietana stężała.