Przepis
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki śmietany 12%
70g cukru
100g cukr pudru
4 jaja (oddzielamy żółtka od białek)
125g margaryny
1 łyżka oleju
4 łyżki dżemu jabłkowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżki kakao
Margarynę ucieramy z cukrem oraz połową cukru pudru. Dodajemy żółtka, olej, przesianą mąkę, dżem, śmietanę, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę pod koniec dodając resztę cukru pudru. Wlewamy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 min. lub do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
KOPIEC KRETA - KREM
SKŁADNIKI:
500 ml śmietanki 30%
1 opkakowanie cukru wanilinowego (16g)
50g czekolady (mleczna lub gorzka, wg upodobań)
3x fix do śmietany
6 bananów
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i fixami. Dodajemy pokruszoną czekoladę i 2 banany pokrojone w drobną kostkę, mieszamy.
Odkrawamy górę ostudzonego ciasta i wrzucamy do miski. Następnie łyżką wydrążamy środek pozostawiając cienki spód, a z boku ok. 1 cm. Na spodzie układamy pozostałe banany przekrojone wzdłuż (możemy skropić je cytryną, wtedy nie zaczernieją) i na nie wykładamy wcześniej przygotowany krem formując z niego kopiec. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem, wkładamy do lodówki w celu schłodzenia i już za parę godzin możemy zajadać się domowym Kopcem Kreta! :)