Składniki
Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
0,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
3/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Składniki na masę:
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny + gorąca woda do rozrobienia (ok. 50 ml)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 bananów
Przepis
Margarynę razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz kakao rozpuszczamy w garnku. Następnie całość mieszamy oraz gotujemy przez kilka minut (ok 5 minut). Odstawiamy do ostudzenia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Dwie szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Do naszej mąki dodajemy żółtka oraz wlewamy masę czekoladową. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie ubijamy białka, które dodajemy do wymieszanej wcześniej masy (mieszamy ręcznie).
Na wcześniej przygotowaną tortownicę wylewamy masę czekoladową, formujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut.
Po upieczeniu odcinamy wierzchnią część ciasta, kruszymy odcięty kawałek na mniejsze części. Dodatkowo wydrążamy niewielkie wgłębienie, pozyskane ciasto również kruszymy i przekładamy do jednej miseczki ( ciasto kruszymy bardzo drobno).
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy schłodzoną żelatynę. Do tak powstałej masy dodajemy startą gorzką czekoladę.
Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na nasze ciasto, na którym wcześniej wyłożyliśmy banany. Z naszej masy formujemy kształt kopca (górki). Całość dokładnie posypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym. Ciasto delikatnie wklepujemy, aby kawałki naszego ciasta dobrze przylegały do masy.
I gotowe.
Życzymy smacznego.