Kopiec kreta z bananami

Ewelina
Ciasta
07.07.2017 11:48
Kopiec kreta z bananami

Składniki

Składniki na ciasto:

1 kostka margaryny

0,5 szklanki mleka

2 szklanki mąki

3/3 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

Składniki na masę:

500 ml śmietany 36%

2 łyżki cukru

1 łyżka żelatyny + gorąca woda do rozrobienia (ok. 50 ml)

1 tabliczka gorzkiej czekolady

5 bananów

Przepis

Margarynę razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz kakao rozpuszczamy w garnku. Następnie całość mieszamy oraz gotujemy przez kilka minut (ok 5 minut). Odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #1

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #2

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #3

Oddzielamy białka od żółtek.

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #4

Dwie szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Do naszej mąki dodajemy żółtka oraz wlewamy masę czekoladową. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie ubijamy białka, które dodajemy do wymieszanej wcześniej masy (mieszamy ręcznie).

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #5
Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #6

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #7

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #8

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #9

Na wcześniej przygotowaną tortownicę wylewamy masę czekoladową, formujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut.

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #10

Po upieczeniu odcinamy wierzchnią część ciasta, kruszymy odcięty kawałek na mniejsze części. Dodatkowo wydrążamy niewielkie wgłębienie, pozyskane ciasto również kruszymy i przekładamy do jednej miseczki ( ciasto kruszymy bardzo drobno).

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #11

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #12

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #13

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy schłodzoną żelatynę. Do tak powstałej masy dodajemy startą gorzką czekoladę.

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #14

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #15

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #16

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #17

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #18

Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na nasze ciasto, na którym wcześniej wyłożyliśmy banany. Z naszej masy formujemy kształt kopca (górki). Całość dokładnie posypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym. Ciasto delikatnie wklepujemy, aby kawałki naszego ciasta dobrze przylegały do masy.

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #19

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #20

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #21

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #22

I gotowe.

Zdjęcie Kopiec kreta z bananami #23

Życzymy smacznego.