Ciasto na pierogi: - ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki), - 1 jajko, - sól (2 szczypty, tak na oko), - 1 szklanka gorącej wody, - 1 łyżeczka oleju, - 1 kg truskawek (lepiej mniejsze). Sos truskawkowy: - 3-4 łyżki śmietany, - 2-4 łyżki musu truskawkowego. Sos truskawkowy: - 3-4 łyżki śmietany, - 2-4 łyżki musu truskawkowego. Wykonanie: Ciasto na pierogi: Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. - 1 kostka twarogu + 1 łyżka cukru, - kilka truskawek do farszu + do sosu truskawkowego. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Na ciasto wykładamy 1 łyżeczkę farszu, lepimy pierogi. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3mm. Sos truskawkowy: Truskawki blendujemy z cukrem na jednolity mus, dodajemy śmietanę mieszamy.