Składniki: Spód brownie: 100 gr gorzkiej czekolady (min. 60% kakao) 100 gr masła 3 jajka 2 łyżeczki kakao ½ szklanki cukru kilka kropel ekstraktu z wanilii Mus wiśniowy: 400 gr wypestkowanych wiśni 200 gr (szklanka) cukru 3 łyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 400 gr malin 200 gr (szklanka) cukru 3 łyżeczki żelatyny Krem śmietankowy: 800 ml śmietanki kremówki 250 gr serka mascarpone 4 łyżeczkI żelatyny, rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody 1/2 szkl. Wkrótce na blogu relacja ze spotkania w Showroomie Goshico, a tymczasem zapraszam na tort 🙂 TORT Z OWOCAMI LATA (przepis na tortownicę o średnicy 23 cm) Przygotowanie galaretki malinowej: Tak wygląda mus wiśniowy, po schłodzeniu i wyjęciu z tortownicy: Gąska na torcie to po prostu wydruk jadalny: Nie mam zbyt pięknego zdjęcia środka tortu, ale pokazuję to, co mam, abyście mogli zajrzeć do wnętrza:) Praktyczny gadżet: Miseczka do kąpieli wodnej ułatwia szybkie rozpuszczanie czekolady. Wkładamy do niej miseczkę z czekoladą i masłem (tak, aby woda nie wlewała się do środka) i lekko podgrzewamy, aby czekolada wraz z masłem rozpuściły się. (Jeśli używamy żelatyny zamiast śmietan-fixów, wówczas rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy i wlewamy cienką strużką na sam koniec ubijania masy). Masa śmietankowa: Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy do niego 100 ml kremówki i dokładnie ubijamy na gładką masę. Po upieczeniu studzimy, następnie wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier i ciasto znow przekładamy do tortownicy, zapinamy obręcz. Tak przecedzony syrop z owoców znów lekko podgrzewamy, zdejmujemy z palnika i wsypujemy żelatynę. Tort ten skomponowałam specjalnie dla GOSHICO na finał naszego wspólnego konkursu o nazwie “Słodki podwieczorek na tarasie. Podobnie jak poprzednio, tortownicę o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą, przelewamy do niej syrop i chłodzimy przez minimum 2 godziny. Następnie, podobnie jak z musem wiśniowym, owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy przez 20 minut. Następnie przekładamy do rondelka i podgrzewamy przez około 20 minut, tak aby owoce zaczęły się rozpadać. Na czas przygotowania pozostałych składników, ciasto może się chłodzić w lodówce. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przelewamy do niej mus wiśniowy i chłodzimy w lodówce około 2 godziny, do całkowitego zastygnięcia musu. Jest zrobiona z silikonu platynowego, odpornego na wysokie temperatury. W osobnej misce ubijamy resztę kremówki z dodatkiem cukru i usztywniaczy do śmietany.