- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
Składniki bezy (na 3 blaty):
- 10 białek
- szczypta soli
- 550 g cukru
- 5 łyżeczek mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki białego octu winnego
Krem:
1 litr śmietany 36%
Owoce sezonowe
Przepis
Przygotowanie bezy:
Przygotowania należy zacząć od rozgrzania piekarnika do 170 ℃. W tym czasie ubić białka na śnieżną masę, ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż masa bezowa stanie się sztywna i lśniąca. Ubitą masę skropić octem, przesypać przez sito mąką kukurydzianą/ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie za pomocą dużej łyżki. Na trzech arkuszach papieru do pieczenia odrysować okręgi od okrągłego talerza, aby krążki bezy były tej samej wielkości. Na papier nałożyć masę bezową. Włożyć bezy do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 130℃. Piec bezy przez 1 godzinę. Bezy są gotowe, gdy są suche w dotyku i można je bez problemu oderwać od arkuszy papieru. Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować ich od razu, pozostawiając drzwiczki uchylone, aby mogły całkowicie spokojnie ostygnąć. W ten sposób zapobiega się pękaniu ciasta.
Krem:
1 litr śmietany 36%
Śmietanę ubić dodając 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g.
Na przygotowany placek bezowy nałożyć warstwę bitej śmietany i warstwę owoców. Analogicznie postępujemy z następnymi warstwami. Wierzchnią warstwę udekorować większą ilością owoców. Najlepsze owoce to te lekko kwaśne np. truskawki, maliny, jagody, borówki, granaty, kiwi -oczywiście w zależności od sezonu.