Na koniec dodam, że owsianka zawiera naturalne substancje wpływające na poprawę samopoczucia, więc jeśli masz chandrę – zjedz miseczkę tego wspaniałego dania i zły nastrój pójdzie w niepamięć 😉 OWSIANKA Z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki wrzątku 1 jogurt naturalny 1 łyżeczka miodu garść owoców sezonowych: jagód, porzeczek, agrestu, malin itp. Wykonanie: Na początku mieszaj płatki kukurydziane z owsianymi, a z czasem Twoje dziecko polubi ich smak i będzie gotowe na zjedzenie mleka z samymi płatkami owsianymi. Polecam jeść owsiankę z chłodnym jogurtem szczególnie teraz, kiedy dni są gorące i nie mamy ochoty na ciepłe dania. Błonnik rozpuszczalny, zawarty w owsiance fantastycznie wpływa na nasze zdrowie: zmniejsza poziom niezdrowego cholesterolu we krwi, działa kojąco na żołądek i cały układ trawienny. Dziś proponuję Wam owsiankę w wersji spalającej tłuszcz, dlatego zamiast mleka użyłam jogurtu naturalnego, który jest jednym z czołowych produktów wspomagających szybką przemianę materii. Owsianka to danie szczególnie rekomendowane dla sportowców i osób na diecie, ale ja uważam, że powinien po nią sięgać każdy, kto chce dbać o swoje zdrowie. Stanowią bogate źródło witaminy C, która z kolei mobilizuje nasz organizm do szybszego przerabiania tłuszczu na energię. Błonnik nierozpuszczalny stymuluje pracę jelit, dzięki temu szybciej i łatwiej się oczyszczamy z toksyn, a przy tym przez dłuższy czas nie będziemy głodni. Owsianka jest niedocenianym daniem na śniadanie, choć w polskiej kuchni istnieje przecież od wielu lat. Stawiajcie głównie na jagody – zawierają polifenole, które powstrzymują nasz organizm przed gromadzeniem tłuszczu i stymulują jego rozkładanie.