Ciasto Biedronka

Ewelina
Ciasta
27.04.2015 8:52
Ciasto Biedronka

Składniki

KŁADNIKI NA BISZKOPT :

6 jajek

1 szklanka cukru

1 i 1/2 łyżki octu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąć ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy 25/ 35 wyłożonej folią aluminiową.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 * C , przez 30-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt. Biszkopt jest wysoki na około 2.5 cm wysokości. To w zupełności wystarczy aby go przełożyć masą.

MASA :

4 szklanki mleka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek cukru

olejek waniliowy lub śmietankowy

1 kostki margaryny lub masła

5 łyżek cukru pudru

Przepis

PRZYGOTOWANIE :

Dwie szklanki mleka z cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie mleka miksujemy mąki i wlewamy do ciepłego mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy.

W wysokiej misce ucieramy mikserem margarynę z cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny budyń i ucieramy masę na puch.

W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe .

DODATKOWO :

1 słoiczek czerwonego dżemu ( u mnie wieloowocowy )

2 czerwone galaretki

wiórki kokosowe do posypania

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.

PRZYGOTOWANIE :

Upieczony biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem koilka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy. Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem kokosem. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin.

Jeżeli ciasto chcemy szybko podać, biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem.

Smacznego.