- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
Ciasto (keksówka 36x12cm):
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
200 g miodu naturalnego płynnego
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki zimnej wody
200 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)
1 łyżka kakao
Masa krówkowa:
260 g krówek mlecznych
0,5 szklanki mleka
100 g masła
Dodatkowo:
300-350 g powideł śliwkowych
gotowa polewa czekoladowa
Przepis
Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników.
Kolejno dodajemy miód, wodę,
śmietanę stale ucierając.
Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy,
stale ucierając.
Białka ubijamy na sztywno
i delikatnie mieszamy z ciastem.
Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze
w piekarniku na 5 minut
(przy uchylonych drzwiczkach).
Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.
Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia, dalej mieszamy do ostudzenia
i zagęszczenia się masy.
Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.
Dolny blat piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych. Nakładamy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko dociskamy.
Piernik polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!