Szybki piernik

Elżbieta
Ciasta
16.07.2016 13:08
Szybki piernik
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

Ciasto (keksówka 36x12cm):

3 jajka

1,5 szklanki cukru

3 szklanki mąki pszennej

200 g miodu naturalnego płynnego

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 łyżki zimnej wody

200 g masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)

1 łyżka kakao

Masa krówkowa:

260 g krówek mlecznych

0,5 szklanki mleka

100 g masła

Dodatkowo:

300-350 g powideł śliwkowych

gotowa polewa czekoladowa

Przepis

Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników.

Kolejno dodajemy miód, wodę,

śmietanę stale ucierając.

Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy,

stale ucierając.

Białka ubijamy na sztywno

i delikatnie mieszamy z ciastem.

Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze

w piekarniku na 5 minut

(przy uchylonych drzwiczkach).

Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.

Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia, dalej mieszamy do ostudzenia

i zagęszczenia się masy.

Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.

Dolny blat piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych. Nakładamy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko dociskamy.

Piernik polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną