Składniki
Składniki na jedną keksówkę :
• 4 mało dojrzałe banany • 150 g. cukru
• 100 g. masła • 350 g. mąki pszennej
• 100 g. bakalii • 5 gram proszku do pieczenia
• 1 jajko
Przepis
Sposób przygotowania:
• Banany obieramy ze skóry oraz białych włókien, a następnie kroimy w cienkie plasterki.
• Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier i proszek do pieczenia.
• W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkiem i bakaliami.
• Łączymy wszystkie składniki w kolejności:
Masło z jajkiem i bakaliami – > Banany – > Mąka, cukier i proszek do pieczenia.
• Wyrabiamy do czasu aż wszystkie składniki się połączą (ciasto powinno mocno się lepić)
• Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
• Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 170 stopni (lub do suchego patyczka)