Składniki
Składniki potrzebne do przygotowania około 15 sztuk:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 średnia cebula
• 1 puszka pomidorów • 400 gram mięsa mielonego wołowego
• 150 gram sera żółtego • 200 gram pieczarek
• 50 gram masła • 50 ml oleju
• pieprz • sól
• przyprawa curry
Przepis
Sposób przygotowania:
• Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy.
• Mięso mielone doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, przyprawą curry.
• Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na minimalnej ilości tłuszczu.
• Pieczarki kroimy w półplasterki i również smażymy na patelni.
• Cebulę kroimy w plasterki i smażymy na maśle.
• Wszystkie przesmażone składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i dodajemy pomidory w puszce
• Redukujemy sos i odstawiamy do ostygnięcia.
• Na rozwałkowane ciasto francuskie rozkładamy plasterki sera żółtego lub mozzarella, a następnie nakładamy farsz, pamiętając aby zostawić około 4 cm. od końca ciasta, aby to się ładnie zawinęło.
• Zwijamy ciasto i odstawiamy na chwilę do zamrażarki.
• Ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm. a następnie wykładamy na papier do pieczenia.
• Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.