WIŚNIOWA FANTAZJA

Justyna
Ciasta
15.07.2016 10:28
WIŚNIOWA FANTAZJA

Składniki: Biszkopt biały: - 4 jajka - 50 g mąki ziemniaczanej - 150 g mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka octu - pół szklanki cukru Biszkopt brązowy: - 2 jajka - 25 g mąki ziemniaczanej - 75 g mąki pszennej - płaska łyżeczka proszku - łyżeczka octu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżeczki kakao Masa wiśniowa: - 0,5 kg wydrylowanych wiśni - 2 galaretki wiśniowe Masa śmietanowa: - 600 ml śmietany 30% - 300 g serka homogenizowanego waniliowego - galaretka wiśniowa porzeczki do dekoracji Przygotowanie Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Na spód białego biszkopta wykładamy tężejącą masę wiśniową, nakrywamy ją brązowym biszkoptem, następnie wykładamy 2/3 masy śmietanowej, nakrywamy białym biszkoptem i rozsmarowujemy resztę masy śmietanowej. Następnie wydrylowane wiśnie wsypujemy do galaretek rozpuszczonych w 0,5 l wody i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Analogicznie postępujemy z biszkoptem brązowym, tylko wraz z mąkami dodajemy kakao i nie przekrawamy go po upieczeniu. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 22x27cm). Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://e-przepisykulinarne.pl/2016/07/wisniowa-fantazja/