- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
½ kg bobu
Zalewa:
½ szklanki wody
¼ szklanki dobrej jakości oliwy
½ łyżki soli morskiej
1 łyżka suszonego oregano
1 – 2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Przepis
Bób opłukać i przebrać. Bób wrzucić do gotującej się osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru. Gotować bób al dente około 10 – 20 minut w zależności od wielkości. Bób starszy można gotować trochę dłużej. Bób odcedzić i wrzucić do lodowatej wody, zachowa wówczas kolor oraz smak, a w dodatku łatwo się obiera ze skóry.
Bób można obrać ze skóry lub jeśli jest młody i ma delikatna skórkę, wystarczy ją tylko ponacinać, tak aby zalewa dostała się do wnętrza.
Przygotować zalewę. Oregano sparzyć odrobiną wrzątku, dodać wodę, sól – wymieszać do rozpuszczenia się soli. Dolać oliwę i sok z cytryny- całość dokładnie połączyć. Do tak powstałej marynaty przełożyć ponacinany bób i delikatnie zmiażdżone ręka ząbki czosnku (czosnek ma pozostać w całości). Wymieszać i odstawić do przegryzienia na kilka godzin lub nawet na całą noc.