Składanki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru4 jaja1 kostka masła1 mały słoiczek konfitury wiśniowej lub świeżych wiśni (wcześniej podsmażonych z cukrem)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoTłuszcz i wiórki do formyWykonanie:Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem dokładanie siekamy z żółtkami i masłem- wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na trzy części. Ubijamy białka z cukrem na sztywno i nakładamy na kakaową kruszonkę, posypując kolejną warstwą jasnej kruszonki. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, trzecią pozostawiamy bez zmian – obie wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/09/plesniaczek-z-wisnia.html