Pasta z bobu

Ewelina
Przekąski
13.07.2015 12:22
Pasta z bobu

Składniki

400 g bobu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1/3 łyżeczki suszonego oregano

płatki chili, kawałek papryczki chili lub 1 mały ząbek czosnku

1-2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka wody

Przepis

Bób gotuję w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzam i pozostawiam do lekkiego ostygnięcia. Kiedy bób przestygnie obieram go z łupin i przekładam do misy blendera.

Dodaję wszystkie przyprawy do smaku, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz po łyżce oliwy z oliwek i wody.

Całość miksuję na gładką pastę, gdyby szło to opornie należy dodać odrobinę wody lub oliwy. Pasta powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, na koniec smakujemy trochę i ewentualnie doprawiamy ją jeszcze do smaku. Gotową pastę z bobu podajemy od razu po przygotowaniu jako dodatek do kanapek, nachosów lub chipsów. Można ją także przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 2 dni.

Moje uwagi:

W wersji dla dzieci pomijam dodatek ostrych przypraw.