Składniki
400 g bobu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/3 łyżeczki suszonego oregano
płatki chili, kawałek papryczki chili lub 1 mały ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
Przepis
Bób gotuję w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzam i pozostawiam do lekkiego ostygnięcia. Kiedy bób przestygnie obieram go z łupin i przekładam do misy blendera.
Dodaję wszystkie przyprawy do smaku, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz po łyżce oliwy z oliwek i wody.
Całość miksuję na gładką pastę, gdyby szło to opornie należy dodać odrobinę wody lub oliwy. Pasta powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, na koniec smakujemy trochę i ewentualnie doprawiamy ją jeszcze do smaku. Gotową pastę z bobu podajemy od razu po przygotowaniu jako dodatek do kanapek, nachosów lub chipsów. Można ją także przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 2 dni.
Moje uwagi:
W wersji dla dzieci pomijam dodatek ostrych przypraw.