- Czas gotowania: 9 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Biszkopt:
* 4 jajka
* 4 łyżki mąki
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 paczka cukru waniliowego
Do przygotowania kremu potrzebne jest 500ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku.
Maliny do dekoracji.
Przepis
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by go nie przerwać. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem (czyli najpierw oderwać jeszcze ciepłe ciasto od papieru a potem w ten sam papier zwinąć ciasto w roladę, papieru do zwinięcia używamy po to by ciasto się ze sobą nie skleiło). Odłożyć do przestudzenia. W między czasie można zająć się przygotowaniem kremu.
Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować śmietaną (jeden dłuższy brzeg ciasta pozostawić bez śmietany około 5-6cm od brzegu, uniknie się w ten sposób wypłynięcia śmietany przy zwijaniu). Wzdłuż drugiego dłuższego brzegu, gdzie mamy posmarowaną śmietanę, ułożyć wzdłuż owoce. Ostrożnie zwinąć roladę i odstawić do lodówki na około 2 godziny.