Potrzebne nam do niej będą: kilka dojrzałych pomidorów, szczypior, świeża natka kolendry, świeża bazylia, świeża mięta, pieprz, sól, cukier, 200 ml śmietany lub jogurtu, sok z połowy limonki. Jednym z najczęściej przygotowywanych dań z tych warzyw w sezonie letnim jest sałatka. 1 visits today) Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Jedni lubią pomidory łączyć z ogórkami, inni uważają, że nie powinno się tych warzyw łączyć. W zależności od tego, czy lubimy sałatkę z pomidorów ze skórką, czy też bez, odpowiednio je przygotowujemy. Często łączy się je z cebulą, solą, pieprzem i odrobiną oliwy lub śmietany. Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw, które królują na naszych stołach. Dodajemy do zieloności śmietanę (lub jogurt), sok z połowy limonki, sól i cukier do smaku. Dziś jednak chciałabym się zająć sałatką z użyciem samych pomidorów. Ja na krótko zalewam je wrzątkiem i obieram ze skórki, ale nie jest to konieczne. Więcej na ten temat możecie przeczytać w moim wpisie Pomidory kontra ogórki. Niektórzy łączą pomidory ze świeżą bazylią oraz serem typu feta lub mozzarella. Podziel się z innymi: Warto sięgać po pomidory, bo to bogate źródło potasu i likopenu, który jest naturalnym antyoksydantem.