Składniki: 2 średnie bakłażany 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny natka sól pieprz Bakłażany myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Zaopatrzcie się tylko w dobrej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, cytrynę, czosnek i natkę. Solimy z każdej strony i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie ścieramy z nich krople soku. Do małego słoika wlewamy oliwę, rozdrobiony czosnek, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Jeżeli nie chcecie korzystać z oliwy, możecie dodać np. gęsty jogurt naturalny, a zamiast natki – świeżą miętę. Bakłażany rozkładamy na blasze i pieczemy w piekarniku jakieś 30 minut (w 180 stopniach).
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://kardamonowy.pl/pieczone-baklazany/