Składniki
Składniki na spód:
• 160 gram pokruszonych herbatników • 30 gram roztopionego masła
Masa serowa:
• 500 gram sera sernikowego w wiaderku • 250 ml śmietany 36%
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru • 2 łyżeczki amaretto • 3 łyżeczki mąki pszennej
Krem z mascarpone:
• 150 gram serka mascarpone • 400 ml śmietany 36%
• 3 łyżeczki amaretto • 3 łyżeczki cukru pudru
Przepis
Sposób przygotowania:
• Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło, wykładamy na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
• Śmietanę z masy serowej podgrzewamy w rondelku wraz z kawą i cukrem.
• Do miski z serem, jajkami, amaretto i mąką dodajemy podgrzaną i ostudzoną wcześniej śmietanę z kawą i cukrem.
• Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
• Wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
• Gdy masa serowa będzie już konsystencji stałej, a w dodatku będzie już zimna, można zabrać się do przygotowania kremu z mascarpone.
• Wszystkie składniki przekładamy do miski, a następnie miksujemy do czasu aż powstanie gęsty krem, który wykładamy na górę naszego ciasta.
• Wkładamy do lodówki, aby wszystkie składniki dostatecznie stężały.