W Polsce pojawia się coraz więcej rzemieślniczych lodziarni, które przygotowują lody na bieżąco z samych naturalnych składników, gdyż prawdziwe lody w wersji podstawowej powinny składać się tylko z mleka, śmietanki, jajek i cukru (oczywiście pomijając sorbety). Składniki: – 1 mango – 70-80g jogurtu naturalnego/sojowego lub 50ml mleka – sok z 1/2 cytryny – kilka listków mięty *opcjonalnie: coś do posłodzenia (ja pominęłam) Mango obieramy, kroimy w kosteczkę lub paski i wkładamy do plastikowego pudełka, które umieszczamy w zamrażalniku. Dlatego zastanówcie się dwa razy nad kupnem sklepowych lodów, czy warto jest wydać złotówkę na loda pełnego chemii, który może odbić piętno na naszym zdrowiu, czy kilka złoty na zdrowe lody zrobione w 100% z naturalnych składników? Bardzo to popieram, ponieważ prawie wszystkie lody, które możemy znaleźć w supermarketach mają w sobie tyle chemii, że czasem zastanawiam się czy to jeszcze lody, czy już trutka na szczury? Wystarczy tylko zamrozić ulubione owoce w pudełku, jogurt lub mleko w formie do kostek lodu, włożyć do malaksera i voilà mamy pyszne, zdrowe, domowe lody! Zazwyczaj najlepszą opcją są lody jogurtowe, czy po prostu z samych owoców – czyli sorbety.