Razowa tarta z kremem budyniowym i rabarbarem

Martyna
Ciasta
16.05.2019 18:44
Razowa tarta z kremem budyniowym i rabarbarem

Do dzieła! 🙂 Składniki na formę o średnicy 21 cm: Spód: – 150g mąki pszennej razowej – 100g zimnego masła – 40g cukru pudru/ksylitolu w pudrze Krem budyniowy: – 200ml śmietanki 30% – 200ml mleka – 5 żółtek – 80g ksylitolu/erytrytolu – 50g masła – 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej – laska wanilii Dodatkowo: – 3 łodygi rabarbaru – 1 łyżeczka ksylitolu Spód: Składniki na spód możemy wyrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę lub rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy od średnicy formy i przenosimy do formy zakrywając jej dno i boki. Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką również, w takim razie czas na TARTĘ! Do mąki i cukru pudru dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy malakserem lub ręcznie siekamy nożem na stolnicy. Rabarbar: Kroimy w romby o podobnej długości i układamy w mozaikę na podpieczonym kremie budyniowym. Otrzymaną masę szybko wyrabiamy, tworzymy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut. Żółtka ubijamy wraz z ksylitolem na jasną masę, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Krem budyniowy wylewamy na podpieczony spód i zapiekamy 10 minut w 175 stopniach. Krem budyniowy: Śmietankę, mleko, wydrążoną laskę wanilii i ziarenka wanilii mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Tartę niezwyczajną, bo razową z kremem budyniowym i rabarbarem ułożonym w mozaikę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/razowa-tarta-kremem-budyniowym-rabarbarem/