Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 jajko 1 łyżka mąki ok. 50 g płatków migdałowych sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ja cieszę się tym bardziej, że przygotowanie ich zajmuje mi niewiele czasu, a w letnie dni staram się nie przesiadywać zbyt długo w kuchni. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez około 10-15 minut (uważamy, by płatki się nie spaliły). Jeśli będziesz regularnie jeść te niewielkie, białe orzeszki, możesz się spodziewać m.in. obniżenia ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu we krwi, a także zmniejszysz u siebie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Czy to wystarczające argumenty do podjęcia “migdałowej próby? Polędwiczki najlepiej smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaczków (np. z tego przepisu) oraz mizerii z koperkiem 🙂 Praktyczny gadżet: Polędwiczki upieczone w panierce z płatków migdałowych Są chrupiące i delikatne, dlatego stały się ostatnim hitem obiadowym moich dzieci. Migdały zapewnią Ci uczucie sytości na dłużej, a przy tym dostarczą wielu dobroczynnych składników, pozytywnie wpływających na zdrowie. Jeśli jesteś na etapie zrzucania zbędnych kilogramów, to śmiało panieruj w płatkach migdałowych i piecz! Zapraszam na przepis z mojej ulubionej kategorii: mało pracy, duży efekt 🙂