Efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni 🙂 BATONIKI GRANOLA: Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2/3 szklanki żurawiny lub suszonych śliwek 2/3 szklanki orzeszków ziemnych lub włoskich 1/2 szklanki nasion słonecznika 1 szklanka nasion dyni 1/2 szklanki migdałów w płatkach 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej z min. 70% kakao) 1/2 szklanki miodu 2 dojrzałe banany Wykonanie: Do miski wsypujemy wszystkie nasionka, wiórki i suszone owoce. Ze względu na dużą ilość ziaren są bardzo pożywne i zapełniają głodne brzuszki na dłużej, przy tym są smaczne i słodkie, czyli takie, jak dzieci lubią. Oblane gorzką czekoladą, bogatą w magnez (choć można też zrobić bez polewy) stanowią fajną alternatywę dla nudnych kanapek, nie tylko do szkoły ale i do pracy. Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie dziecku drugiego śniadania do szkoły, to te batoniki są strzałem w dziesiątkę. Formę o wymiarach 25 x 30 cm (lub podobną) wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią masę, ręką wyrównujemy i dociskamy. Na talerzyku rozgniatamy widelcem banany na papkę i przekładamy do miski z ziarnami. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez 25 minut – do momentu, kiedy wierzch zrobi się złocisty.