Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Małgorzata
Przetwory
06.07.2016 10:04
Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Składniki

500 g zielonych ogórków długich

300 g cukru

1 laska wanilii

1 cytryna

Przepis

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wrzucamy ogórki i dodajemy cukier. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka i dodajemy do ogórków. Pozostałe laski wanilii również wrzucamy do rondelka. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na średnim ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.

Buen Provecho !